به گزارش روابط عمومی مدیریت مدیریت جهاد کشاورزی مهندس باقری  مدیر امور اراضی استان به همراه  معاون اداره کل منابع طبیعی استان، مدیر جهاد کشاورزی وکارشناسان امور اراضی شهرستان از اراضی حومه انارستانک فردوس جهت اجرای فرآیند رفع تداخلات پلاک انارستانک بازدید نمودند



به گزارش روابط عمومی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان فردوس، کارگاه آموزشی کاشت، داشت و برداشت گیاهان دارویی با حضور مدرس مجرب و کارآزموده استانی جناب آقای مهندس زردست برگزار گردید.
در این کارگاه آموزشی که به همت واحد باغبانی و اداره ترویج مدیریت جهاد کشاورزی برگزار شده بود، به طور مفصل به بررسی ظرفیت های کاشت گیاهان دارویی در شهرستان پرداخته و در پایان گیاهان سازگار و مختص اقلیم منطقه به بهره برداران پیشنهاد گردید.



 قابل توجه پسته کاران محترم 

آفلاتوکسین زهرابه ای است که بوسیله گروه قارچ های آسپرژیلوس فلاووس که جزِء کپک ها هستند ترشح می شود. این قارچ ها در شرایط حرارت و رطوبت مناسب بر روی انواع آجیل و خصوصا پسته ضمن تغذیه و رشد و نمو، زهرابه ای را تولید می نمایند که به انسان و دام ضرر فراوان می رساند. علاوه بر آن یکی از شاخص های مهم در امر صادرات پسته حد استاندارد و مجاز زهرابه افلاتوکسین در محصول می باشد .
این قارچ ها ممکن است در مراحل پیش از برداشت، در زمان برداشت و بعد از برداشت (در طول فرآوری و در انبار) محصول پسته را آلوده سازند. یکی از عمده ترین عوامل آلودگی به این قارچ ، عارضه زود خندانی پسته است که طی آن پوست سبز پسته (که هنوز از پوست استخوانی جدا نشده است) و پوست استخوانی هم زمان شکاف بر می دارند و مغز پسته در معرض آلودگی قرار می گیرد، عواملی از قبیل تنش آبیاری و کمبود عناصر غذایی نیز می توانند سبب تشدید آن شوند .
رعایت موارد ذیل در کاهش میزان افلاتوکسین در محصول پسته موثر می باشد :
• در باغاتی که اصول کاشت مانند انتخاب رقم مناسب، فاصله کاشت و سطح تراکم و... رعایت شده باشد افلاتوکسین کمتری مشاهده می شود .
• انجام هرس باردهی مناسب، آبیاری منظم و جلوگیری از تنش آبیاری، تغذیه و کوددهی مناسب، رعایت بهداشت با غ شامل مبارزه با آفاتی مانند سن ها، پروانه میوه خوار، شب پره خرنوب، مدیریت علف های هرز، حذف بقایای گیاهی
• برداشت محصول بدون تأخیر، به موقع و در ساعات اولیه روز انجام شود و امکان نگهداری آن در سایه تا زمان انتقال از باغ فراهم شود.
• پارچه مخصوص برداشت در زیر درختان پهن و محصول چیده شده همیشه در یک طرف آن ریخته و جمع آوری شود. از مخلوط کردن پسته هایی که قبل از برداشت روی خاک افتاده اند با پسته های تازه چیده شده خودداری شود.
• زمان چیدن و انتقال میوه به ترمینال فرآوری به حداقل کاهش داده شود و پسته ها بلافاصله پوست گیری، شستشو و خشک گردند و از انباشتن پسته ها (پوست گیری شده یا نشده)خودداری گردد.
• از مخلوط کردن پسته های خندان روآبی و پسته های ریز بدشکل و لکه دار که دارای افلاتوکسین بیشتری هستند با پسته های سالم خودداری شود و از آب حاصل از شستشوی پسته ها در ترمینال مجدداً استفاده نشود.
• اصول بهداشتی و تمیز کردن محوطه و دستگاه ها باید در ترمینال ضبط و محل فرآوری رعایت شود.
• دستگاه های فرآوری داخل فضای بسته و سرپوشیده قرار گیرند و از خشک کن های دارای تجهیزات کنترل دما و محاسبه زمان لازم برای خشک شدن استفاده شود.
• رطوبت پسته ها قبل از انتقال به انبار باید حدود 6 - 4 درصد باشد.
• تمیز کردن و ضدعفونی انبار قبل از واردکردن محموله و کنترل دما و رطوبت و تهویه انبار و در صورت ضرورت مبارزه با آفات انباری
• از تماس مستقیم گونی ها با کف و دیواره انبار جلوگیری شود. تعداد مجاز قرار دادن کیسه ها روی هم حداکثر 5 عدد می باشد



اطلاعیه شبکه مراقبت و پیش آگاهی

دوره کارنس سموم مصرفی و اهمیت رعایت آن

در افزایش تولید و کاهش خسارت آفات بر روی محصولات کشاورزی نقش مهمی داشته و دارند. ولی به کارگیری نا به جا و غیر معقول آفت کش ها با بروز بیماری های خطرناکی مانند سرطان خون و سرطان دستگاه گوارش، بیماریهای عصبی و تنفسی و سایر اختلالات فیزیولوژیکی در بدن انسان در ارتباط می باشد. همچنین کاربرد سموم باعث آلودگی های زیست محیطی می شود، ولی با کاربرد صحیح و دقیق آفت کش ها می توان اثراث سوء آن ها را به حداقل رساند. یکی از راه های کاهش خطرات مصرف آفت کش ها در محصولات کشاورزی استفاده از سموم با دوره کارنس کم است. دوره کارنس عبارت است از حداقل زمانی که بین آخرین سمپاشی و برداشت محصول باید رعایت کرد که در این مدت باقیمانده سم در اثر عوامل طبیعی تجزیه شده و باقیمانده آن در سطح میوه ها و سبزی ها به حد مجاز می رسد . تعداد روزهای دوره کارنس بسته به نوع سم و گیاه متفاوت است. مدت زمان دوره کارنس بر روی برچسب قوطی سم با عنوان دوره کارنس مشخص شده است. رعایت دوره کارنس برای سبزی ها و محصولات جالیزی و میوه هایی که مصرف تازه خوری دارند اهمیت حیاتی دارد. در بسیاری از موارد مشاهده می شود که بعد از سم پاشی و بدون توجه به دوره کارنس در حالیکه باقیمانده سموم هنوز در بافت سبزیجات و محصولات جالیزی وجود دارد محصول برداشت شده و روانه بازار می شود و مردم غافل از هر اتفاق میوه را شسته و با پوست مورد تغذیه قرار می دهند. هر چند شستن میوه یا گرفتن پوست آن هنگام مصرف می تواند باعث کاهش آلودگی شود اما این کاهش تنها شامل آلودگی های سطحی است چرا که زدودن آفت کش هایی که به درون بافت نفوذ کرده باشند (سموم سیستمیک) تقریبا غیرممکن است و بدین ترتیب مصرف این گونه محصولات سلامت مصرف کنندگان را به خطرمی اندازد. کشاورزان در صورت نیاز به مبارزه شیمیایی به عنوان آخرین راهکار مبارزه با آفات، با راهنمایی کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک های گیاه پزشکی به تهیه سموم با کارنس کم اقدام نمایند. مبارزه شیمیایی با استفاده از سموم کم خطر که خاصیت ماندگاری کمتری دارند، گامی موثر در جهت تولید محصول سالم و سلامت جامعه است.
چند نکته مربوط به دوره کارنس:
1. مدت زمان دوره کارنس بر روی بسته‌بندی سموم درج شده است. این مدت زمان باید به طور کامل رعایت شود.
2. همانطور که قبلا ذکر کردیم مدت دوره کارنس دقیقا از زمان استفاده سموم تا زمان برداشت محصول است. بنایراین دوره انبارداری شامل آن نمی‌شود.
3. اگر از چند سم برای یک محصول استفاده شده باشد باید طولانی‌ترین دوره کارنس را در نظر گرفت.
4. شستن و پوست کندن میوه فقط در صورتی میزان آلودگی سمی را کاهش می‌دهد که سموم استفاده شده از نوع سم‌های تماسی (غیر سیستمیک) باشند. اما اگر سم‌های استفاده شده از نوع سموم قابل نفوذ به بافت محصول (سیستمیک) باشند شستن و پوست کندن میوه تاثیری بر کاهش میزان آلودگی ندارد و تنها راه حل آن گذارندن کامل دوره کارنس می‌باشد



به گزارش روابط عمومی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان فردوس درراستای اجرای طرح نظارتی شمیم ماه مهر ویژه کلاهای اساسی گشت مشترک بازدید از واحدهای عرضه مواد پروتئینی و غذایی شهرستان با حضور بازرسان جهاد کشاورزی، ادارات تعزیرات حکومتی و شبکه دامپزشکی صورت گرفت
دراین بازدید ها قیمت اجناس،فاکتور خرید و بهداشت مورد بررسی قرار گرفت



بازدید امروز0
بازدید دیروز0
بازدید هفته0
بازدید کل185140